Поддръжка на басейн - безопасна ли е водата в басейна?

Със затоплянето на времето все повече мечтаем за идването на лятото с всички удоволствия и наслади, което носи топлото време. Едно от големите изкушения в летните горещини безспорно е приятната прохлада на басейна. Независимо къде се намира – в града или покрайнините му, сред природата, в хотела или спа-комплекса, на един хвърлей от „голямото синьо“ или просто на двора на вилата – басейнът е чудесно кътче за релакс, забавление и приятни изживявания.

Кой обича да се къпе в мръсна вода?

Никой, естествено! За да е удоволствито пълно, трябва водата в басейна да е чиста. Поддържането на водата в басейните за обществено ползване се прави чрез няколко основни метода, като най-разпространеният от тях е хлорирането.


Опасен ли е хлорът в басейна?

Обеззаразяването на водата в плувните басейни с препарати на хлорна основа е често срещано решение по много причини: те са много ефективни, имат траен бактерициден ефект, нужното количество за добър резултат е малко и самите препарати са евтини. Разбира се монетата винаги има две страни – дезинфектантите на хлорна основа образуват и странични продукти, които могат да бъдат вредни за здравето. Оттук идва и трудността за боравене с тези препарати – дозировката е изключително важна и трябва да сме запознати с определени правила за работа с тях.

Важно е да се има предвид, че в реакция с някои органични съединения във водата, хлорните препарати могат да образуват рискови заздравето токсични съединения. Това са т.нар. хлороорганични съединения – хлороформ, хлорамини, хлорофенол и други

При нагряване до висока температура от хлорираната вода могат се отделят съединения, опасни за дихателните пътища.

Как да поддържаме басейна си

Обществените басейни са обширна тема сами по себе си, но нека се спрем за малко и на един друг тип, който набира все по-голяма популярност. Това са малките частни басейни, които все повече хора имат в собствения си имот. И не, не става дума за малцина по-заможни хора с басейни в скъпите си вили. Навлизането на много достъпните сглобяеми басейни позволява на все повече обикновени хора да имат свой собствен малък воден оазис в собствения си двор. Модерната технология и иновативната употреба на материали правят възможно за почти всеки да има такава придобивка на все по-достъпни за сглобяеми басейни цени.

С новата придобивка на сглобяеми басейни мнозина си задават и логичния въпрос „как да поддържам домашния си басейн“? За да си отговорим правилно трябва да мислим за самия басейн като за една система, която се нуждае от определена поддръжка, за да изпълнява правилно функциите си и да носи удоволствие от използването.

Важно е цялото оборудването за басейна да се поддържа в изправно състояние, а самият басейн и водата в него да са чисти. Изследвания показват, че само в най-горния слой на водата в един басейн (говорим за слой от едва 150 мм) могат да се намират впечатляващите 75% от всички бактерии и микроорганизми, които го замърсяват.


Какво замърсява басейните?

Можем да определим няколко основни вида замърсявания на водата в плувните басейни.


Повърхностни замърсявания:

Това са главно косми, частици, прах, мазнини, насекоми, различни боклуци, трева и други дребни замърсявания, които се натрупват от използване на басейна и от околната среда. За да се спасим от тези неща, собствениците на басейните се обръщат към различни начини за почистване и пречистване – от механично премахване на замърсителите до системи с преливници, които подменят горния слой на водата.


Тези от вас, които се спират на басейни за вграждане или сглобяеми басейни могат да използват различни методи като пясъчни филтриращи системи, както и да заложат на класическото третиране с хлор чрез компактни и ефективни хлорни таблетки. Те решават голяма часто от проблема и със следващия основен замърсител в басейните:

Разтворими замърсявания:

Това са всички онези неща, които замърсяват водата на вашия басейн като се разтварят в нея – основно различни козметични продукти, но също така и обикновената човешка пот. За да се отървем от тези замърсявания е нужна адекватна филтърна система и редовна дезинфекция на водата.


Химически замърсявания:

Тук най-често разглеждаме остатъците от различни препарати, които използваме за почистване на басейна. Важно е да използваме минималното препоръчано количество и да го отмиваме добре преди да напълним басейна за използване.




Неразтворими замърсявания:


Това са различни по своя произход замърсители, които не се разтварят във водата – те може да идват от околната среда – например: прах, пух и полени, кал, пясък и други.



Бактерии:


Живите организми се размножават лесно във водата, особено в топлата. Затова и басейнът, който съдържа голямо количество неподвижна вода, е отлично място за развитието им. За да се предпазим от това е нужно да третираме водата с препарати, които премахват развитието на водорасли, спори и едноклетъчни отганизми, които правят водата зелена и мътна.



Филтриращи система за сглобяеми басейни





За отстраняване на замърсяванията се използва филтрираща система, която е неизменна част от поддръжката на по-голените сглобяеми басейни и басейни за вграждане.

Басейнът може да е снабден с една потопяема помпа, която извършва определен филтрационен цикъл. Някои помпи работят с таймер, така че можете да нагласите точно кога да се извърши почистването. При обществените басейни помпите са поне две и работят на смени независимо една от друга.



Пясъчни филтри за сглобяеми басейни


Филтрите на басейна представляват т.нар. херметически затворени напорни резервоари. Те са пълни с кварцов пясък 0,4-0,8 мм – през него преминава водата. Замърсяванията се задържат в самия пясък, а когато се натрупат се извършва промивка, не по-рядко е веднъж на седмица.


За сравнение – в обществените басейни тези филтри се чистят всеки ден.



Химичен баланс в басейна


За поддържането на водата в плувни басейни е нужно да се извършва добър химичен баланс. Той се определя от следните фактори:



• рН

• Количество на окислителя

• Твърдост на водата (според съдържанието на калций)

• Алкалност

• Температура

• TDS - общо съдържание на соли (Total Dissolved Solids)


Препоръчителни нива на водните показатели:



• рН – между 7.2-7.6

• Алкалност на водата – в рамките на 75-120 милиграма на литър

• Твърдост на водата – от 200 до 400 милиграма на литър


• Свободен хлор – между 1.5-3 милиграма на литър (при използване на хлорни дезинфектанти)


Отклоненията от тези стойности може да влоши качеството на водата.



Какви препарати за поддържане на басейна са ви необходими?



• pH коректори на pH - за повишаване и понижаване на pH

• Препарати за дезинфекция - хлор (течен, таблетки), бром, озон

• Препарати за избистряне - коагуланти (флокуланти) – при използване на пясъчни филтри

• Препарати против водорасли – алгициди (анти-алгае), против котлен камък и отлагане на варовик

• Препарати за протекция на филтъра - за запазване качеството на пясъка в пясъчните филтри при използването на твърда вода


• Препарат за почистване на повърхностният слой - водно-въздушната линия на басейна има много благоприятни условия за развитие на бактерии и организми (бактериална флора)

• Мултифункционални таблетки и течни препарати - комбинирани продукти с няколко действия: дезинфекция, коагулация, против водорасли и едноклетъчни (алгициди), стабилизант на хлора, противоваровиково действие, флокулант и регулатор на рН.




Иван

Иван

Bulgaria, Sofia