Как да изберем почистващ робот за басейн

Поддръжката на басейна изисква последователни грижи, а постигането на добра хигиена предполага избор на ефикасна система за почистване. Докато филтриращата система се грижи за чистотата на водата, то механичното почистване от външни замърсявания остава неизбежно.

Роботите за басейн предлагат автоматизирано и ефективно почистване за вашия басейн.

Какъв робот е подходящ за моя басейн

Рутинно почистване, всекидневна хигиенизация, почистване на дъното, ъглите, водолинията и стените на басейна – всичко това е нужно и важно за оптималната хигиена и безопасност на вашия басейн. Ако сте се насочили към избор и евентуална покупка на робот за басейн - следващите редове ще ви помогнат да се ориентирате в многообразието от предложения на пазара.

Роботът за басейн е моторизиран механичен прибор за почистване, който (в зависимост от модела и приложението) има различни функции и степени на автоматизация. Роботите работят независимо от пясъчните филтри и предлагат алтернатива на ръчното почистване.

Кое е важното при избор на почистващ робот

Когато избирате басейнов робот е важно да обърнете внимание на различните му съставни части. Така по-лесно ще можете да изберете именно това, от което се нуждае вашия басейн. Важни тук са четките, мотора, филтриращата система, както и начините на управление, смарт функциите и цялостното приложение на апарата - за дъно, стени, водна линия, комбиниран и т.н.

Що се отнася до четките, те се различават по приложението и по материала, от който са изработени. Има четки предназначени за басейни с линер и такива за басейни с гладка и твърда повърхност, каквито са вградените и някои сглобяеми басейни. Четките се задействат чрез ленти или ремъци, задвижвани от електрически мотор.

Почистващите апарати имат независима филтрираща система, която работи отделно от филтъра на басейна. Електромоторът и неговата мощност определят всмукателната сила и функциите, които предлага роботът.

Роботите се управляват външно и дистанционно. Разполагате с борд за управление, от който задавате режимите и функциите за почистване.

При избор на робот е важно да предвидите за колко голям басейн е предвидено устройството. Това се определя както от фунцкиите и мощността, така и от обсега на работа и дължината на захранващия кабел. Оттук натам ви е нужен само електрически контакт или удължител в относителна близост до басейна.

Процесът на почистване

Използането на робот за басейн отменя почти изцяло физическата работа по почистване. След като имате робота е нужно само да го пренесете до басейна и да го потопите. Поради теглото на някои от по-големите модели може да се наложи използването на ръчна транспортна количка. След потапяне на робота и включване обичайно следва един контролен цикъл, по времето на който роботът автономно обхожда площта на басейна и събира информация за площта. След това, в зависимост от режима, вашият нов робот извършва старателно почистване и филтриране, според заложената програма. Усилията са минимални, а резултатите - безкомпромисни.

Как да изберем робот за басейн

Най-добрият начин си остава индивидуалната консултация със специалист или търговски представител, но не е за подценяване и обратната връзка от собственици, които вече имат и използват конкретен модел. В PoolSpot ще откриете разнообразие от модели, включително бюджетни решения, които ще ви помогнат да подобрите хигиената и да се радвате на отлични условия във вашия басейн.

Информацията в интернет също е изобилна, особено на английски език. Ако се спрете на определен модел, може да разгледате различни видео демонстрации, както и потребителски ревюта. Обърнете внимание на базови елементи като материалът, от който са изработени четките, мощността на мотора, различните предлагани режими на работа. Това ще ви даде информация доколко конкретния модел ще бъде подходящ за басейна, който имате.

Преди покупка е важно да имате предвид и формата на вашия басейн. В това отношение облагодетелствани са собствениците на правоъгълни басейни и такива със стандартни форми и размери. При овални, осмоъгълни, бъбрековидни и басейни с нестандартни форми вариантите също са много и разнообразни, но може да изискват допълнително проучване преди покупка.

Иван

Иван

Bulgaria, Sofia