Линер за басейн

Всъщност какво е линер? Какво трябва да знам за него? Лесно ли се сменя? Каква дебелина да избера? Защо цената на линера на съседа е ниска, докато на мен ми искат толкова много пари?

Сглобяеми басейни, басейни за вграждане. Всички тези басейни имат линер (е добре де, почти всички). Научете тук какво е основното което като собственик на басейн трябва да знаете.

Важното

  • Цвят
  • Дебелина
  • Материал
  • Метод на закачване

Какво е линер за басейн?


Линерите се направени от PVC (поливинил хлорид), като накратко ние ги наричаме винил или линер за басейн. Изглежда по същият начин като мушамата върху кухненската маса на баба ви, но се поставя  на дъното на  басейна и определя неговата водоустоичивост.

При вкопаните в земята сглобяеми басейни винилът обхваща вътрешната им форма и се закача за стената. Разбира се за басейните които са над земята закрепването е по подобен начин.

Освен че основна функция на линера е да пази водата да не се излее от купообразната форма на нашият басейн, т.е. грижи се за водоустойчивостта му, той още предопределя визията и как ние го възприемаме  с нашите очи.

Естетичността и красотата на вашият басейн в голяма степен зависят от винила или линера който сте избрали. Качествената материя, докосването до нея и цветът и, придават цялостен завършек на басейна и оказват влияние върху нашето усещане за комфорт и щастие докато се забавляваме около него.

Как се монтира линер за сглобяем басейн?


Какъвто и тип басейн да имате линерите за басейн, които се продават са оразмерени и единственото което трябва да направите е да измерите правилно старият винил или да прочетете в техническата документацията на вашият басейн какъв размер линер  и форма са подходящи.

Не винаги е е добра идея да  монтирате или сменяте  линера на сглобяем басейн сами, но  ако той е малък, а и жена ви смята, че сте майстор Сръчко, е напълно възможно  да се справите сам, или може би с малко помощ от отзивчив приятел.

Вижте във видеото по-долу как тези двама ентусиасти сменят линер

Колко е дълъг животът на линер за басейн?


Живота на линер за басейн варира, от 3 до 20 години в зависимост от качеството на материята, от монтажа и разбира се от навиците за подръжка за басейна които сме си изградили.

На пазара има голям избор от линери.

В случай че прекаленно често плащате за подмяна на винила на фирмата която подържа вашият сглобяем басейн, може би е добра идея да помислите за закупуването на качествен линер, било то и на по-висока цена. В някой случай закопуването на висок клас би забавило последващата му подмяна с до три години.

От какво е направен един линер за басейн?


Линерите за басейн са съставени от пластифициран PVC.  Високият клас линери могат да бъдат подсилени с допълнителен полиестерен слой, което ги прави особенно устоичиви  към разкъсване.

Линерите могат да бъдат обработени допълнително така че да са с висока устойчивост към UV лъчите на слънцето, или да са с не плъзгаща повърхност.

Други линери, проектирани за СПА центрове и вътрешни басейни са спецялно обработени за да издъжат на високи температури, което естествено се отразява на цената им.

Каква е дебелината на линера?


Дебелината на винила варира между 0,20 и 1,5 мм, и обикновенно се изразява в стотни от милиметъра.

Може да видите по сайтовете за продажба непознати обозначения за дебелина като  45/100 което всъщност е означение за 0.45 мм, а  150/100 за 1,5 мм.

Подсилените или здравите винили започват от 75/100, но те се препоръчват за сглобяеми басейни с интензивно ползване, особено ако в развлечението около  басейна са замесени деца и куче.

Естествено по-тънките линери могат да бъдат доста уязвими от игрите на хлапаците, от играчки, лопатки, кофички или ноктите на домашеният ни любимец. Всъщност линера може да бъде уязвим дори на поведение от сорта на "да си почешам ноктите".
За малки сглобяеми басейни  е достатъчен и линер с дебелина 20/100. За да е по-приятен допира до линера, обикновенно отдолу се поставя не дебела подложка. Подложката освен че омекотява, се използва и за изравняване на неравностите под повърхността на  басейна.

Съвет за избор на цвят на линер за басейн?


Имайте предвид, че светлият цвят избледнява по-трудно, докато по-тъмният линер е по склоннен към промяна на цвета във времето.

Аз лично съм привърженик на по-светлия нюанс! Цветът на винила ще повлияе на това как изглежда водата в басейна ви.

Определено като говорим за цвят, говорим единствено за естетичният вкус на човек.Тоест вие може да искате да хармонирате с околността.

Ако искате вашият басейн да е в тон с моравата на която е поставен, то изберете зелен винил! Бял винил ще направи водата да изглежда светло синя. В случай че искате да се чувствате като на Карибите, изберете нещо в пясъчен цвят. Тъмносиният линер ще придаде на басейна ви дълбочина. Можете да си изберете нещо в гръцки стил, а защо не и някой фриз, като този на къщата ви.

Методи за закрепване на линер за басейн.


Ако вече сте си взели нов линер, който е същият като предишният, то метода на закрепване е вече предопределен. Но ако тепърва избирате линер, изборът е ваш.

Линер за басейн
Линер за басейн

Има два метода:

  • С окачено закрепване. краят на линера е пригоден да се намушка в лайсна която се окача по протежение на стената на басейна. Тук размера на линера почти съвпада с вътрешния размера на басейна.
  • С прегънато закрепване. При тази система, линера се загъва/прегъва върху стената на басейна. Тоест, той идвайки от вътре, е прегънат върху ръба на стената и частично покрива и външната и част. Върху прегънатата с линер стена на басейн намушваме кръгла лайсна, и по този начин фиксираме линера към стената. Тук линера е с по-голяма форма от тази на басейна.

Вижте видео за линер със закрепване с прегъване:

И сега, как да избера линер за басейн?


Разбира се отговора е, че вие преценявате как, въпреки това препоръчваме ви, нека цената не е за сметка на качеството. Понякога спестяването на първоначалната инвестиция означава че трябва да плащате повече после.

Ето още един безплатен съвет. Добавянето на фриз е добра стратегия срещу петна по водолинията на басейна; И не забравяйте, за да подържате линера в добро състояние, трябва да поддържате водата в басейна с неутрално pH.

Богомил Баев

Богомил Баев

Bulgaria, Sofia