Дестинация България: 5 невероятни и малко популярни места у нас


Летните отпуски са чудесно време да стегнете багажа и да избягате от рутината на градската среда. Непознатата България не спира да ни учудва и вдъхновява с истински нешлифовани диаманти под формата на малко познати дестинации и чудни кътчета, които си заслужава да се видят и преживеят.


Подготвили сме ви кратък списък с идеи за малко познати места в България, които може би не сте посещавали! Разпръснати из цялата страна, някоя от тези красоти може да бъде вашето откритие за лятото.


1. Екопътеката Струилица – Калето – Лъката


Намира се в Западните Родопи, на малко над 2 километра от Девин, по поречието на Девинската река. Екопътеката Струилица – Калето – Лъката предлага прекрасно изживяване за любителите на преходите и красивите природни гледки. Има предпостатъчно туристическа инфраструктура като мостчета, беседки за почивка и подобни. Можете да видите красивите меандри на Девинската река, както и Самодивския водопад. Екопътеката стига до местността Лъката. За нея се знае, че е там е имало средновековно селище, Малко по-нагоре по склона пък можете да стигнете до  останките от известната родопска крепост Кавурско кале.


2. Забележителните скали над с. Дъбравка


Дъбравка е красиво селце в Видинско, Северозападна България. Едно невероятно място с прекрасни гледки, което обаче остава извън радара на туристите, може би поради близостта на много по-известните Белоградчишки скали. Всъщност началото на скалната група на Белоградчишките скали започва именно от с. Дъбравка (Борич) и с. Граничак. Там – на север от самото село - ще намерите изумителни скални образувания, не по-малко забележителни от легендарните „земни скулптури“ в Белоградчик. До тях се стига по черен път, започващ точно в края на село Дъбравка. За щастие има подробни инфо-табели, които ще ви ориентират, както и няколко обособени места за почивка и отдих. Панорамна гледка, която се разкрива от самите скали, е невероятна!


3. Древният Абритус - Разград

Древният град Абритус е един от най-добре проучените и съхранени градове от античността. Градът възниква в края на І век върху развалините на още по-древно тракийско селище. Разрушен е през 586 г. при опустошителното нашествие на аварите.

Ако имате път към Разград, отделете няколко часа за да се разходите около старата крепостна стена, влезте с тържествена крачка през останките от Северната порта и напълнете очите и душата с невероятните гледки, които се разкриват от върха на някоя от реставрираните кули. В Абритус можете още да видите древни жилища, колонади, базилики и древни руини, които пренасят в атмосферата на късната античност.

4. Чудните скали



Чували ли сте за Чудните скали? Това са десетина невероятно красиви скални образувания - игли, всяка от които е висока по 40-50 метра. С изящните си формите скалите приличат на кули от приказен средновековен замък. Те са образувани от вековното действие на вятъра и водата върху варовиковите скали.Чудните скали се издигат направо от стръмните брегове на язовир Цонево. През трите масива на скалите са прокопани тунели, през които минава път от натрошени камъни. Точно срещу Чудните скали ще откриете едноименната хижа, в която може да поостанете, ако решите. Наоколо има и интересни пещери, скални масиви и дупки, в някои от които живеят едри грабливи птици.

5. Църногорският манастир Св. св. Козма и Дамян


Манастир "Св.св. Козма и Дамян“ е известен още и като Църногорски, Черногорски или Гигински манастир. Изключително спокойно, духовно и не на последно място - красиво място. Градини с цъфтящи рози, цветни изографисани сгради, излезли като от книжка с приказки – място, откъснато от времето и околния свят, съществуващо в своя собствена атмосфера. Няма нужда да споменаваме, че е отлично решение да се отбиете ако сте наблизо. Намира се близо (на около 60-ина километра) от столицата, до село Гигинци. От там можете да си вземете и страхотно домашно кисело мляко и млечни продукти, произвеждани от самите монаси.

Иван

Иван

Bulgaria, Sofia